Vyhľadávanie

MS JUNIOROV BRANDENBURG-ZLATO A STRIEBRO PRE DEMINA A JANČU

10.08.2011 22:00

 

    V dňoch 29. až 31.júla 2011 sa v nemeckom Brandenburgu uskutočnili Majstrovstvá sveta juniorov. S veľkým záujmom a očakávaním sme sledovali vystúpenie najmä komárňanských juniorov Viktora Demina a Dávida Pálmayho, ako aj juniorky Roberty Pelantovej.

   Už výkony Viktora Demina a Mária Janču v K2 na európskom šampionáte nasvedčovali k tomu, že majú veľmi dobrú šancu byť úspešní aj na svetovom šampionáte.

   Na  1 000 metrovej trati chlapci v rozjazde zvíťazili a zabezpečili si priamy postup do sobotňajšieho finále. Náročnú finálovú trať zvládli vynikajúco, keď do cieľa dopádlovali na striebornej pozícii. Titul majstrov sveta si vybojovali domáci pretekári. Veľmi dobrý začiatok.

   Na polovičnej trati tak v rozjazde, ako aj v semifinále, sa vždy držali na špičke štartového poľa, veľmi dobre zvládli rozjazdu aj semifinálovú jazdu, kde dosiahnuté časy už napovedali, že vo finále môžu určite siahnuť na medaily.        

    V nedeľňajšom finále chlapci dosiahli svoj životný úspech, keď  za sebou zanechali všetky lode a domov, na Slovensko, do rodného Komárna,sa šírila správa o tom, že sa Viktor Demin s Máriom Jančom  stali juniorskými majstrami sveta.  

    Veľmi dobrý výkon podala aj slovenská K4, ktorej členom bol Dávid Pálmay. V rozjazde obsadili 3.miesto, v semifinále im patrilo 2.miesto. Vo finále skončili na peknom 5.mieste a dosiahli tak lepšie umiestnenie ako na európskom šampionáte.

     Jedinou zástupkyňou Slovenska na majstrovstvách sveta bola juniorka Roberta Pelantová, ktorá štartovala v disciplíne K1 na 1000 metrovej a 500 metrovej trati. Na 1 000 metrovej trati obsadila v rozjazde 6.miesto a 5.miesto v semifinále, čo jej stačilo na finále B. V tomto finále Roberta obsadila 3.miesto a patrí jej tak konečná 12.priečka.

     Disciplína K1 junioriek na 500 metrovej trati bola veľmi silne obsadená. Aj na tejto trati skončila Roberta v rozjazde na 6.mieste, v semifinále však do cieľa dopádlovala na 8.mieste a do finále sa tak neprebojovala.

      Blahoželáme našim úspešným reprezentantom. Urobili veľkú radosť všetkým, ktorí ich poznajú, ktorí im fandia a držia im palce. Radosť z ich vystúpenie mali určite aj ich tréneri Vojtech Halmo a Ladislav Polhammer.

     Na záver ešte asi toľko:

    Viktor dosiahol vynikajúci úspech, zisk titulu juniorského majstra sveta.

    Zopakoval to, čo sa podarilo komárňanským kajakárom, ktorí sa môžu pýšiť titulmi juniorských majstrov sveta a to:

-         Juraj Bača, Michal Riszdorfer, Martin Hluško, Zsolt Bogdány

      rok 1995, Tokio, v disciplíne K4 500 m a 1 000 m 

-         Erik Vlček, Richard Riszdorfer,

      rok 1999, Záhreb, v disciplíne K2