Vyhľadávanie

Úspech závisí od nás

01.12.2013 12:34

    V konkurencii 16 oddielov zo Slovenska  nemôžeme považovať 2.miesto v rámci Slovenského pohára za  neúspech nášho klubu. Obhájili sme 2.miesto z rokov 2011 a 2012. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi dochádza k stavu, že v niektorých kategóriách- a to najmä v kategóriách kadetov a juniorov, máme postupne menej pretekárov, ba v niektorých kategóriách zastúpenie vôbec nemáme.

     Aj v  súčasnosti však tréneri v mladších žiackych kategóriách často riešia problém, ako zadeliť do jednotlivých tréningových skupín veľký počet svojich malých zverencov. Po prechode do vyšších vekových kategórií už potom nie každý chce a je ochotný  zvládať náročnosť prípravy: hodiny a hodiny tvrdého  a poctivého tréningu, keď si svoj čas  musia zadeliť medzi školu, tréningovú prípravu, regeneráciu  a tak na iné aktivity zostáva málo času. A tých lákadiel je v súčasnej dobe čoraz viac.

   Pre chlapcov a dievčatá, pre ktorých je šport a  kanoistika srdcovou záležitosťou,     to však nie  je len o náročnosti prípravy. Je to aj o radosti z výkonov, o pocite z dobre odvedenej práce, o cieľoch, o disciplíne, o pevnej vôli, o kolektíve, kamarátoch,  o vzťahoch a tolerancii.   

   Za úspechmi nášho klubu stoja nielen samotní pretekári, ale najmä tréneri. Ich práca je náročná, veď s  deťmi trávia veľa času, sú s nimi takmer denne. Musia byť pre deti otcom či mamou, učiteľom, priateľom, radcom, psychológom, často musia riešiť rôzne aj spletité situácie.                        

   S mladšími vekovými skupinami kajakárov a kajakárok od 7-12 rokov pracujú tréneri  Pavol Náhlik, Katarína Ujváriová, Attila Ambruš a v priebehu roka 2013 v príprave pomáhala aj Gabika Várošová. So svojimi zverencami sa stretávajú 3-4 krát do týždňa. Toto obdobie je veľmi dôležité, pretože tu deti získavajú základy kanoistickej abecedy a jej zvládnutie je odrazovým mostíkom k ich ďalšiemu rozvoju tak po športovej, ako aj po osobnostnej stránke.

     Kajakárov a kajakárky vyšších vekových kategórií od 13-14 rokov a kanoistov kadetov má na starosti Ladislav Polhammer. V priebehu roku 2013 prevzal skupinu kajakárov v kategórii kadetov a juniorov, ktorú trénoval Vojtech Halmo, tréner František Dosúdil a prípravu kanoistov zabezpečuje  Oliver Koczkás za pomoci Juraja Hamrana a Vojtecha Halma.    

     Vo vyšších vekových kategóriách chlapci a dievčatá trénujú už 6 dní v týždni okrem pondelka. V rámci zimnej prípravy sú v priebehu pracovného týždňa tréningy dvakrát jednofázové- iba popoludní  a dvakrát  dvojfázové, keď sa tréningy začínajú ráno už o 6.00 hodine a 2.fáza pokračuje v popoludňajších hodinách,  v sobotu  je tréning zatiaľ dvojfázový a veríme, že po sfunkčnení plavárne bude sobota trojfázová a napokon náročný týždeň je zavŕšený nedeľňajším predpoludňajším  tréningom.    

     Zvládať prípravu po fyzickej a psychickej stránke nie  je určite jednoduché. Okrem  materiálnych podmienok je potrebné vytvárať takú atmosféru, aby všetci mohli vydať zo seba to najlepšie čo v nich je, aby sme sa mohli tešiť z výkonov a úspechov našich pretekárov od najmenších až po najväčších a  aby sa do kajakárne vždy všetci radi vracali.    

Fotogaléria: Úspech závisí od nás

Táto fotogaléria je prázdna.