Vyhľadávanie

Zlatý odznak SOV pre Tibora Soósa a cena Pavla Schmidta pre Erika Vlčeka a Juraja Tarra

30.04.2015 21:20

    Dňa 18. apríla 2015 sa v Bratislave uskutočnilo 48. Valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru. Na tomto zhromaždení boli odovzdané výročné ocenenia SOV za rok 2014 a vyznamenania SOV.   

     Medzi ocenenými boli aj pán Tibor Soós a dvojica našich kajakárov  Erik Vlček a Juraj Tarr.

 

   Zlatý odznak SOV za výnimočný prínos pre olympijské hnutie a šport

 - z rúk predsedu SOV pána Františka Chmelára prevzal toto ocenenie Tibor Soós. Uvádzame jeho charakteristiku: „Hoci Tibor Soós nikdy nebol platený tréner a venoval sa tejto práci popri zamestnaní, v Komárne sa postupne z neho stal tréner svetovej úrovne. Viedol najprv majstra sveta Attilu Szabóa a potom v spolupráci s reprezentačným trénerom Pavlom Blahom až päť olympijských medailistov i mnohonásobných majstrov sveta v rýchlostnej kanoistike -Michala Riszdorfera,  Richarda Riszdorfera, Juraja Baču, Erika Vlčeka a Juraja Tarra. Bývalý pretekár sa dlhé roky venoval aj funkcionárskej práci ako predseda KK klubu Komárno a podpredseda Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky. V októbri oslávi 65. narodeniny.“       

 

     Cenu Pavla Schmidta za najhodnotnejší individuálny výkon roka

 - toto ocenenie získali  Erik Vlček a Juraj Tarr.

    Uvádzame  ich charakteristiku: „Dvojkajak rýchlostných kanoistov Erik Vlček-Juraj Tarr na minuloročných majstrovstvách sveta v Moskve triumfoval na olympijskom kilometri aj na neolympijskej 500 m trati. Podobné zlaté double jedného dvojkajaka na jedných MS sa predtým podarilo naposledy v roku 1993.“ 

 

 

 

 

Pozn.

Pavel Schmidt (1930- 2001) - bývalý československý športovec, veslár, skifár,   olympijský víťaz z LOH v Ríme v roku 1960 spolu s Václavom Kozákom v  dvojskife.  V tejto zostave na ME v Prahe v roku 1961 získali striebro. 

   Československo reprezentoval 11 rokov, po skončení kariéry sa stal trénerom a v roku 1967 viedol mexickú reprezentáciu. Od roku 1969 žil vo Švajčiarsku, kde pôsobil ako lekár.